Drömmer du om att arbeta med litteratur? Det finns många utbildningar som du kan välja mellan beroende på intresse och talang.

Bibliotekarie

Om du garanterat vill få jobb och ha en fast anställning är det smart att utbilda sig till bibliotekarie. Då får du umgås med litteratur, böcker och bokintresserade människor hela dagarna. Och få betalt för det. För att passa som bibliotekarie bör du gilla att hålla ordning och se detaljer. Du behöver också vara lyhörd och kunna ge service. Så att du kan tipsa om böcker som kan passa besökaren. Förutom att kunna få en fast anställning, så kan du jobba över hela landet då alla kommuner har minst ett bibliotek.

Lärare

Som lärare i svenska, engelska eller ett annat språk får du både fast anställning och en möjlighet att arbeta med böcker. För att trivas som lärare måste du gilla att prata om litteratur och vilja göra den tillgänglig för alla. Hjälpa struliga tonåringar att upptäcka böckernas magiska värld. Eller så arbetar du med yngre barn och lär dem att läsa. Att arbeta som lärare är mycket berikande och du kommer att kunna påverka framtidens vuxna på samma sätt som god litteratur påverkar dig.

Journalist

Det är många som drömmer om att jobba som kulturjournalist på DN.se, SVT eller någon annan stor nyhetssajt. Vissa kulturjournalister har fast anställning, men många frilansar och kombinerar intresset för litteratur och kultur med att också skriva om andra ämnen. Eller så skriver de böcker. Om målet är att få recensera litteratur i tidningar, poddar och radio måste du läsa litteraturvetenskap och gärna också ha en journalistutbildning. Eftersom konkurrensen är hård är det klokt att du är beredd på att börja som frilansjournalist.

Författare

Det är många som drömmer om att bli författare. Få en roman utgiven av ett etablerat förlag och kunna skriva hela dagarna. Du kan inte utbilda dig till författare, däremot kan du läsa olika utbildningar och gå kurser för att förbättra ditt skrivande. Du kan inte heller få någon fast anställning. Det klokaste är bara att skriva, skriva och skriva. Du bör även läsa mycket, både finare litteratur och bestsellers. Ju mer du läser, desto bättre ordförråd kommer du att få. Att vara författare är ensamt, samtidigt som det är en möjlighet att få skriva ner sin inre värld och få betalt för det. Var beredd på att skriva romaner som inte blir publicerade eller skapa ett eget bokförlag. Att skriva är ett hantverk, så ofta behöver du skriva flera romaner som bara ligger på datorn för att du verkligen ska lära dig hantverket. Det handlar om att skapa berättelser och karaktärer som andra människor vill läsa om. Om du har skrivit en roman som blivit refuserad av bokförlagen kan du ge ut boken själv som e-bok utan att det kostar dig något.