Aldrig har möjligheten att få ge ut sin egen bok varit större. Idag är du inte beroende av att ett etablerat bokförlag vill ge ut din bok. Du skapar ett eget förlag och marknadsför dina egna böcker.

Ge ut boken själv

Förr behövde du skicka in ditt manus till ett bokförlag för att bli upptäckt och publicerad. Eller så behövde du trycka upp en massa böcker i förväg. Vilket kräver pengar som du mycket väl kan förlora. Digitaliseringen och print on demand är en gamechanger för hela bokbranschen. Många individer kan plötsligt ge ut böcker och rent av leva på det. Att ett etablerat förlag inte vill ha din bok behöver faktiskt inte betyda att den är dålig. Även Astrid Lindgren och Harry Potter blev refuserade.

Skaffa eget bokförlag

Det är enkelt att starta eget bokförlag. Du behöver två saker: F-skattsedel och ett förlagsnamn. Först ansöker du om att bli egenföretagare hos Skatteverket. Sedan kan du gå in på Bolagsverket för att ansöka om förlagsnamn. När du ansöker om förlagsnamn är det två saker som du ska tänka på. Du måste ha ett unikt namn som inte kan associeras med ett etablerat förlagsnamn eller företag. Du kan vare sig heta Nordstedt som är för nära Norstedts, eller förlag H&M. För det andra bör du tänka igenom ditt förlagsnamn utifrån den litteratur som du vill skriva. Kommer du att skriva böcker om fantasy eller om trädgård eller både och? Om du är intresserad av att skriva om din hembygd kan det vara smart att ha namnet med i förlagsnamnet. Vill du däremot skriva olika slags genrer kan du ha ett mer allmänt namn.

Ge ut boken

Du kan ge ut din bok på flera olika sätt: gratis e-bok, trycka upp i förväg eller print on demand. Du väljer också om du bara ska sälja boken på din egna hemsida, blogg och Facebook eller om du vill att den ska finnas på Bokus och Adlibris. De flesta kombinerar de olika sätten. För att ge ut en e-bok på egen hemsida räcker det med att du skapar en PDF-fil som besökare kan köpa och ladda ner. Men du kommer troligtvis inte tjäna mycket pengar. Då är det klokare att satsa på print on demand. Du använder då en publiceringsplattform som trycker upp boken när en person vill köpa den. Det kostar dig cirka 500 kronor per år och bok, men du behöver inte trycka upp böcker i förväg.