Du vill jobba med böcker och gillar att lära ut: då kan du utbilda dig till svenskalärare. Du får fast anställning och en möjlighet att lära barn och ungdomar att läsa och få läslust. Ett bland samhällets viktigaste jobb.

Utbilda dig till lärare

Det som är så fint med att utbilda sig till lärare är att du både kan göra det på plats, som på lärarprogrammet på Umeå Universitet och på distans. Oavsett var du bor i Sverige kan du alltså utbilda dig till svensklärare. Det är många vuxna som testat på att arbeta som lärare, upptäckt hur roligt det är att få umgås med barn och tonåringar, och som sedan börjat läsa. Aningen läser du på heltid eller så kombinerar du studier med att arbeta som lärare. Alla lärare har två ämnen som till exempel svenska och SO/engelska eller syslöjd.

Litteratur i skolan

Litteratur är verkligen viktig för att ge barn och ungdomar en god läsförståelse. Som lärare i svenska blir det ditt jobb att både lära ut att läsa, men också hjälpa dina elever att hitta läslusten. Börja läsa böcker som får dem att vilja läsa mer. Oavsett om du satsar på låg- och mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet så kommer du få hålla på med litteratur.