Du som är intresserad av och arbetar med litteratur har en viktig roll, bland annat för att du kan sprida läsandet till nya grupper. Till exempel kan du göra besök i skolor och hålla korta utbildningar om hur man kan arbeta med läsande, eller så kan du möta barnen i din roll som författare eller förläggare, och på det sättet skapa en nyfikenhet för läsande. Som egen företagare har du inte alltid någon fast arbetsplats, men ett kontorshotell kan lösa det problemet för dig. Där kan du arbeta i lugn och ro, utan att det hamnar i konflikt med det behov av utrymme som resten av familjen har.

Att förbereda en utbildning

När du ska förbereda en utbildning behöver du tänka igenom bland annat vad det är du vill lära ut och vem det är du ska möta. Hur ska du kunna nå fram till dem på bästa sätt? Det finns olika tekniker för det, och pedagogiska idéer du kan använda dig av. Har du redan koll på dem kan du sätta igång och göra ett upplägg för din utbildning, annars kan det vara värt att använda lite av din tid i ditt kontorshotell till att läsa mer om det. Ska du möta en skolklass kommer annat att behövas än om du ska möta skolpersonalen och vara inspiration för dem.

Hur fungerar kontorshotell?

Kontorshotell är något annat än de tillfälliga arbetsplatser där du kan hyra in dig för enstaka dagar eller bara för några timmar. På ett kontorshotell får du din egen arbetsplats, eftersom du hyr ett rum under en längre tid. Rummen kan vara små och passa för en eller två personer, men det finns också rum som passar för större grupper. Det finns för det mesta gemensamma utrymmen som ni delar på, som kök och ibland något mer allmänt utrymme. Därför kan det vara positivt om du hittar ett kontorshotell där de andra som hyr in sig arbetar med liknande saker, så kan till exempel ni som arbetar med litteratur få ett positivt utbyte av varandra. Du skriver kontrakt på ditt rum för en viss tid, det kan vara allt från en månad till ett år, men det vanligaste är att det är åtminstone några månader. Ofta vill den som hyr ut ha samma hyresgäster under en längre tid, men det beror ju på vad du har för behov också. Vill du bara testa hur det är att använda ett kontorshotell eller om du inte vet hur din arbetssituation kommer se ut framöver kan det vara bra att börja med ett kortare kontrakt. Det finns ingen garanti för att du ska kunna förlänga kontraktet när tiden gått. Ofta är det ändå möjligt om både du och den som hyr ut rummet är nöjda.