Du är långt ifrån den ende som har ett intresse för film. Förutom att du kan ha ett stort intresse av att kolla på film kan du också ta intresset vidare genom att gå en utbildning. I bästa fall kan det sluta med att du jobbar med filmproduktion eller liknande. Här nedan kan du läsa mer om hur du kan studera film för att sedan börja jobba inom filmbranschen.

Olika filmyrken

Inom film finns det ett flertal olika yrkesgrupper. Framför allt om du vill jobba bakom kameran och med produktionen. Men du kan även bli skådespelare. Förutom skådespelare kan du jobba som regissör, produktionsassistent, fotograf, rekvisitör, ljudtekniker, ljussättare, producent och skripta. Med andra ord finns det många olika vägar att gå för dig som är intresserad av att arbeta med film. Du kan läsa på ytterligare om de olika yrkestitlarna så du får en ännu klarare bild på vad du ska studera till.

Hitta en utbildning

Du kan redan under dina gymnasieår börja studera för din framtid inom filmbranschen genom att gå det estetiska programmet eller medieprogrammet med den inriktning du är intresserad av. Därefter kan du läsa vidare för att få bättre förutsättningar för att få jobb. För att inte nämna att det utökar dina kunskaper inom det område du vill jobba med. Oavsett vad du vill jobba med finns det relevanta utbildningar på universitet och högskolor. Det finns även enstaka kurser du kan gå om du inte vill läsa ett helt program och bara förbättra dina kunskaper inom film.

Utbildning