Du har skrivit en bok eller så håller du på att skriva en roman. För att lyckas som författare är det nödvändigt att du marknadsför din bok, särskilt om du ger ut den på egen hand. Här kommer tipsen som hjälper dig att få ut boken på marknaden.

Investera i marknadsföring

Det tar lång tid att marknadsföra en bok. Därför är det klokt att du verkligen investerar både tid, pengar och lär dig att marknadsföra dina böcker. För att det ska bli billigare bör du vara egenföretagare, ha f-skattsedel från Skatteverket, så att du kan göra avdrag. Om du vill ha eget bokförlag måste du även vara egenföretagare. Du bör redan från början lägga undan pengar för att investera i marknadsföring. Du kan ha annonser på Facebook, Google och Pinterest. Kombinera också annonser med onlinekurser för marknadsföring på de olika plattformarna, så har du större chanser att verkligen få köpare.

Bygg upp ett författarskap online

Som författare är det smart att medvetet bygga upp ett varumärke online. Du bör finnas på sociala medier, ha en blogg och eventuellt en Youtubekanal. Utgå från var dina presumtiva läsare finns. Skriver du ungdomsböcker kan det vara smart att finnas på Instagram och TikTok. Planerar du att skriva nästa stora kriminalare kan Facebook vara ett bättre alternativ. Det tar tid att bygga upp ett författarskap, så du bör sätta igång redan idag. Det är många både etablerade och blivande författare som låter sina läsare följa med under skrivprocessen. Blogga om boken och hur det går. Det är ett smart sätt att skapa intresse och ha läsare när boken är klar. Du kan också ge olika bok- och skrivtips på din blogg, Instagramkonto och din YouTubekanal.